Holubce z mletého masa

Jak chutná ukrajinská kuchyně? Recept na zelné závitky s mletým masem a rýžípro vás má Ilnara Dudash z Ukrajinské iniciativy Jižní Moravy.

0:00
/
0:00

Budete potřebovat:

  • 1 hlávku bílého zelí
  • 500 g mletého hovězího a vepřového masa
  • 500 rýže
  • 2 mrkve
  • 1 cibuli
  • rostlinný olej nebo máslo na restování
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • snítku kopru
  • petrželku
  • sůl
  • pepř
  • polévkové koření

Postup:

  1. Z hlávky zelí vyřežeme srdcovinu a vložíme do vroucí vody.
  2. Postupně z hlávky odebíráme list po listu.
  3. Takto spaříme celou hlávku.
  4. Asi minutu povaříme zvlášť rýži, kterou vložíme do mísy, do které přidáme i mleté maso.
  5. Očištěnou mrkev nastrouháme a cibuli nakrájíme na kostičky.
  6. Půlku mrkve a cibule dáme do směsi rýže a masa.
  7. Zbylé půlky na pánvi orestujeme a smícháme ještě s přidaným rajským protlakem.
  8. Směs z pánve přidáme ke směsi z masa a rýže.
  9. Dále přidáme kopr a petrželku.
  10. Osolíme, opepříme a vše promícháme.
  11. Směs postupně balíme do zelných listů, které vkládáme do vroucí vody.
  12. Dno kastrolu předtím vyložíme zbylými listy zelí.
  13. Do misky nalijeme vodu, přidáme zbylý rajčatový protlak a také polévkové koření a zalijeme tím zelné závitky v kastrolu.
  14. Vaříme asi půl hodiny až hodinu.
  15. Servírujeme po 3 kusech, na ně dáme lžičku zakysané smetany a snítku kopru.