Hejtman Grolich: Za současné situace se můžeme snažit sebevíc, ale silnice lepší než Vysočina mít nebudeme

4. leden 2024

Jihomoravský kraj dostal loni z daní víc, než mohl utratit. Ale přesto je to výrazně méně, než by mu příslušelo, tvrdí hejtman Jan Grolich.

Zástupci Jihomoravského kraje dál žádají reformu dělení daní mezi kraje. „My prostě nikdy nebudeme mít tak dobře opravené silnice jako na Vysočině, když máme menší balík peněz,“ poznamenal v rozhovoru pro Český rozhlas Brno hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). A dodal, že na tom nic nemění fakt, že kvůli vysoké inflaci měl tentokrát kraj tak velké příjmy, že neměl připravených dost investičních akcí, které by mohl hned zahájit.

To ale nic nemění na iniciativě části krajů, která by příjmy měla srovnat. „Jde o to, jestli je ten systém toho financování krajů nastavený férově. A podle mě není, kritéria se nastavovala někdy před dvaceti lety. Dneska ani na ministerstvu financí není nikdo, kdo by byl schopný vysvětlit jejich okolnosti,“ dodal. Podle různých kritérií má v přepočtu jižní Morava jedny z nejnižších příjmů.

Ministr financí se změnou souhlasí, ale žádá shodu krajů a nechce zvětšovat celkovou rozdělovanou sumu. Což by znamenalo, že jakákoli reforma některému z krajů ubere. Podle hejtmana Grolicha je ale přesto šance, že by k dílčí změně mohlo dojít, i když to nemusí být ještě do podzimních krajských voleb.

Je reálné, že bude letošní rok přelomový pro osud jihomoravských krajských nemocnic? Co budou nejvýznamnější změny, které se pod hlavičkou kraje uskuteční? Patří mezi ně třeba otevření nového přírodovědného gymnázia? A v čem je důležitý rok pro Brno jako centrum nových technologií? Poslechněte si rozhovor s hejtmanem Janem Grolichem z pořadu Host Dne na Moravě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.