Harira (tradiční marocká polévka)

V pátečních apetýtových receptech vás zveme k dalšímu cestování a poznávání rozmanité gastronomie. Na cesty se po čase opět vydáváme se šéfkuchařem Milanem Václavíkem. 

Na tradiční marockou polévku budete potřebovat:

  • 150 g jehněčího masa, může být i hovězí (zadní)
  • 100 g celerová nať
  • 200 g sekaných rajčat
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 100 g cizrny
  • 50 g červené čočky
  • 1 větší cibule
  • petrželová nať
  • hrstka polévkových nudlí
  • ½ čajové lžíce sušeného zázvoru
  • 1 čajová lžíce soli
  • 1 stroužek česneku
  • ½  čajové lžíce kurkumy
  • ½  čajové lžíce mletého římského kmínu
  • mouka na zahuštění
  • snítka čerstvého koriandru na dozdobení

Postup:

  1. Cizrnu a čočku namočíme přes noc ve studené vodě. Ráno vodu zcedíme.
  2. Jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky.
  3. Nakrájíme na jemno cibuli.
  4. Nakrájíme celerovou nať na malé kostičky.
  5. Nasekáme na jemno petrželku.
  6. Na olovovém oleji s máslem orestujeme cibuli a maso dohromady.
  7. Zalijeme vodou, přidáme do hrnce cizrnu a čočku, nasekanou petrželku, celer, sekaná rajčata a všechno koření.
  8. Vše dohromady vaříme dokud maso a cizrna a čočka nezměknou (cca 35 minut).
  9. Přidáme protlak, polévkové nudle a povaříme dalších deset minut.
  10. Zahustíme zákletkou z mouky a vody, dochutíme a krátce vše ještě povaříme