Grumbírová polévka s hřibama z Jalubí

Na začátek dnešních receptů nejprve jedna otázka. Co vás napadne, když se řekne „podzemní hruška”?

Pokud vás napadla brambora, tak jste se trefili. V němčině je pro „podzemní hrušku“ výraz GRUNDBIRNE a právě z něj se do slováckého nářečí dostala označení brambor například slovy krumple, krumpír či grumbír. A tak vás dnes v apetýtových receptech zveme na pořádnou grumbírovanou polévku, tedy na pořádnou slováckou bramboračku.

Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a vybrali jsme recept na Grumbírovanou s hřibama z Jalubí.

Budete potřebovat:

  • 80 g másla
  • 50 g hladké mouky
  • 200 g brambor na kostičky
  • 50 g sušených hřibů
  • 100 g jáhel
  • sůl
  • pepř
  • 2 kuličky nového koření

Postup:

  1. Z másla a hladké mouky připravíme zásmažku.
  2. Zalejeme studenou vodou, rozmícháme.
  3. Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, sušené hřiby, jáhly, sůl, pepř a nové koření.
  4. Dosolíme, povaříme a před podávání vybereme kuličky nového koření. 
zdroj: Kuchařka tradičních pokrmů na Slovácku

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.