Grumbírová polévka s hřibama z Jalubí
Na začátek dnešních receptů nejprve jedna otázka. Co vás napadne, když se řekne „podzemní hruška”?
Pokud vás napadla brambora, tak jste se trefili. V němčině je pro „podzemní hrušku“ výraz GRUNDBIRNE a právě z něj se do slováckého nářečí dostala označení brambor například slovy krumple, krumpír či grumbír. A tak vás dnes v apetýtových receptech zveme na pořádnou grumbírovanou polévku, tedy na pořádnou slováckou bramboračku.
Zalistovali jsme Kuchařkou tradičních pokrmů na Slovácku a vybrali jsme recept na Grumbírovanou s hřibama z Jalubí.
Budete potřebovat:
- 80 g másla
- 50 g hladké mouky
- 200 g brambor na kostičky
- 50 g sušených hřibů
- 100 g jáhel
- sůl
- pepř
- 2 kuličky nového koření
Postup:
- Z másla a hladké mouky připravíme zásmažku.
- Zalejeme studenou vodou, rozmícháme.
- Přidáme oloupané a na kostičky nakrájené brambory, sušené hřiby, jáhly, sůl, pepř a nové koření.
- Dosolíme, povaříme a před podávání vybereme kuličky nového koření.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.