Granadýr

Není překvapení, že grenadýrský marš, pochod nebo také granadýr znají kromě Slovenska i u nás nebo v Maďarsku. Traduje se totiž, že toto jídlo vzniklo už za napoleonských válek, protože je takovou směsí surovin, které měli vojáci zrovna k dispozici.

Budete potřebovat:

  • 400 g brambor
  • 300 g fleků
  • 200 g uzeného masa
  • 100 g slaniny
  • 1 velká cibule
  • majoránka
  • sůl, pepř
  • sádlo

Postup:

  1. Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme vychladnout.
  2. Maso, slaninu a cibuli nakrájíme na kostičky.
  3. V pánvi rozpustíme sádlo a opečeme na něm uzené maso, slaninu a cibuli.
  4. Přidáme oloupané a na kousky nakrájené brambory a opékáme dozlatova.
  5. Fleky uvaříme doměkka v osolené vodě a přidáme na pánev.
  6. Směs důkladně promícháme, dochutíme solí a pepřem a servírujeme.
autor: Zuzana Plíšková