Gallo pinto

Cestování a poznávání rozmanité gastronomie se šéfkuchařem Milanem Václavíkem. To slibují páteční apetýtové recepty. 

Na kostarické Galo pinto potřebujeme:

  • 1 hrníček uvařené rýže
  • 1 plechovka černých fazolí i s nálevem
  • 1 červená paprika
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrstka čerstvého koriandru
  • Lizano omáčka (nebo jako náhražka HP souce nebo worchestrová omáčka)
  • divoký banán
  • 2 vejce
  • sýr
  • sůl
  • pepř
  • kokosový olej

Postup:

  1. Uvaříme si rýži do měkka.
  2. Poté nakrájíme jednu velkou cibuli najemno.
  3. Papriku zbavíme semínek a nakrájíme na malé kostičky.
  4. Oloupeme česnek a nasekáme najemno.
  5. Opraný koriandr posekáme také najemno.
  6. Na pánvi rozehřejeme olej a osmahneme nakrájenou cibulku.
  7. Přidáme nakrájenou papriku a vše společně restujeme asi tři minuty.
  8. Přidáme česnek a restujeme další minutu.
  9. Dále přidáme černé fazole i s nálevem a za stálého míchání vlijeme Linzano omáčku, vše dobře promícháme, přisypeme koriandr, uvařenou rýži, osolíme a opepříme a zamíchanou směs podáváme. 

 

  1. Zvlášť si připravíme míchaná vejce a divoké banány.
  2. Divoký banán oloupeme a nakrájíme na dlouhé plátky.
  3. Ty poté opečeme na kokosovém oleji z obou stran dozlatova.
  4. Galo pinto, vejce a orestované banány naskládáme na jeden společný talíř a přikrojíme k tomu ovčí sýr.
  5. Můžeme podávat s toustovým chlebem a avokádem.