Fleky s uzeným masem

Původ mají v Německu, i když jejich historie spadá až do období starověkého Říma. Německy se jim říká Schinkenflecker.

Jak asi správně tušíte, česky jsou to šunkafleky. A právě na tento pokrm nám rodinný recept z roku 1960 poslal pan Josef Sedláček ze Žeravic na Hodonínsku. Děkujeme!

Na flíčky s uzeným potřebujeme:

  • široké nudle
  • uzené maso
  • kabanos
  • 4 vajíčka
  • 1 dcl mléka
  • sůl
  • pepř
  • majoránku
  • sádlo

Na vlastní domácí široké nudle potřebujeme:

  • 2-3 vajíčka
  • polohrubou mouku
  • dochucovadlo

Postup na domácí nudle:

  1. Vajíčka rozkvedláme v misce s dochucovadlem, mají pak lepší samostatnou chuť.
  2. Přidáme mouku a vypracujeme tvárné těsto.
  3. Vyválíme na pomoučeném vále do veliké placky.
  4. Necháme lehce zaschnout.
  5. Poté nakrájíme na široké nudle a na tácu je necháme řádně proschnout.

Postup:

  1. Široké nudle (fleky), ať už vlastní, nebo koupené, uvaříme v osolené vodě.
  2. Po uvaření scedíme vodu a přidáme 1 lžíci sádla, aby se nelepily.
  3. Uvaříme uzené maso, například krkovici, nejlepší jsou uzená žebra.
  4. Uvařené maso natrháme na kousky.
  5. Trhané vypadá na talíři lépe než krájené.
  6. Můžeme přidat i nakrájený kabanos.
  7. Maso promícháme s nudlemi.
  8. Sádlem vymažeme plech.
  9. Nasypeme nudle s masem.
  10. Dáme do vyhřáté trouby asi na 200 stupňů a necháme zapékat 8-10 minut.
  11. Poté vyndáme a polijeme 4 vajíčky smíchanými s deci mléka, solí, pepřem a trochou majoránky.
  12. Znovu zapékáme asi 10 minut, už při nižší teplotě, kolem 180 stupňů.
  13. Na závěr můžeme posypat strouhaným sýrem.
  14. Znovu lehce zapečeme.
  15. Nudle se odlepí od krajů, vytvoří se lehce křupavý povrch.
  16. Podáváme teplé se sterilovanýma okurkama.
zdroj: Josef Sedláček