Fleky s uzeným masem
Původ mají v Německu, i když jejich historie spadá až do období starověkého Říma. Německy se jim říká Schinkenflecker.
Jak asi správně tušíte, česky jsou to šunkafleky. A právě na tento pokrm nám rodinný recept z roku 1960 poslal pan Josef Sedláček ze Žeravic na Hodonínsku. Děkujeme!
Na flíčky s uzeným potřebujeme:
- široké nudle
- uzené maso
- kabanos
- 4 vajíčka
- 1 dcl mléka
- sůl
- pepř
- majoránku
- sádlo
Na vlastní domácí široké nudle potřebujeme:
- 2-3 vajíčka
- polohrubou mouku
- dochucovadlo
Postup na domácí nudle:
- Vajíčka rozkvedláme v misce s dochucovadlem, mají pak lepší samostatnou chuť.
- Přidáme mouku a vypracujeme tvárné těsto.
- Vyválíme na pomoučeném vále do veliké placky.
- Necháme lehce zaschnout.
- Poté nakrájíme na široké nudle a na tácu je necháme řádně proschnout.
Postup:
- Široké nudle (fleky), ať už vlastní, nebo koupené, uvaříme v osolené vodě.
- Po uvaření scedíme vodu a přidáme 1 lžíci sádla, aby se nelepily.
- Uvaříme uzené maso, například krkovici, nejlepší jsou uzená žebra.
- Uvařené maso natrháme na kousky.
- Trhané vypadá na talíři lépe než krájené.
- Můžeme přidat i nakrájený kabanos.
- Maso promícháme s nudlemi.
- Sádlem vymažeme plech.
- Nasypeme nudle s masem.
- Dáme do vyhřáté trouby asi na 200 stupňů a necháme zapékat 8-10 minut.
- Poté vyndáme a polijeme 4 vajíčky smíchanými s deci mléka, solí, pepřem a trochou majoránky.
- Znovu zapékáme asi 10 minut, už při nižší teplotě, kolem 180 stupňů.
- Na závěr můžeme posypat strouhaným sýrem.
- Znovu lehce zapečeme.
- Nudle se odlepí od krajů, vytvoří se lehce křupavý povrch.
- Podáváme teplé se sterilovanýma okurkama.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka