Filé na kari
Vyzkoušejte s Apetýtem filé na kari a smetaně. Jídlo se hodí na lehkou večeři, kterou zvládnete za půl hodinky.
Připravte si:
- 3 plátky filé
- 120 g másla
- 2 lžíce plnotučné hořčice
- 1 menší cibuli
- 1 lžičku kari koření
- šťávu z citronu
- trochu oleje
- sůl, pepř a alobal
Postup:
- Mražené plátky rozmrazíme a opláchneme ve studené vodě, osušíme, osolíme a opepříme.
- V misce utřeme máslo s hořčicí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, šťávu z citronu a kari koření.
- Máslovou směs dobře promícháme, z alobalu si vystřihneme tři čtverce o velikosti 30x 30 centimetrů.
- Čtverce potřeme olejem, aby se filé nepřipalovalo, na každý čtverec položíme plátek, který přikryjeme máslovou směsí.
- Pořádně rybu zabalíme, aby směs při pečení nevytékala do trouby.
- Pečeme 20 minut na 200 stupňů.
- Takto připravené filé nejlépe chutná s vařenými bramborami a čerstvou zeleninovou oblohou. Díky alobalu si ryba zachová svoji chuť a nevysuší se.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.