Fazolová polévka z Velenova

Kopce u Boskovic, dřevěná chaloupka, kachlová kamna, vůně hořícího dřeva i bylinek. I takové jsou naše dnešní apetýtové recepty.

Budete potřebovat:

  • fazole
  • olivový olej
  • červená cibule
  • stroužek česneku
  • 1 upečená brambora ve slupce
  • tymián a rozmarýn (větvičky jen na ovonění, pak vytáhneme)
  • vývar z masa
  • máslo
  • rajský protlak
  • sůl
  • lžička cukru
  • ocet
  • opečenou klobásku

Postup:

  1. Fazole den předem namočíme, několikrát propláchneme čistou vodou.
  2. Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku, česnek jen malinko, aby nezhořkl.
  3. Přidáme na ovonění tymián a rozmarýn, pak vytáhneme.
  4. Přidáme fazole a zalijeme masovým vývarem.
  5. Bez ochucení vaříme, dokud nejsou fazole měkké.
  6. Na zahuštění oloupeme upečenou bramboru, kterou zvlášť v hrnci rozmixujeme s trochou vývaru.
  7. Poté polévku bramborou zahustíme – jíška není potřeba.
  8. Vmícháme pomalu kousek másla.
  9. Nakonec přidáme rajčatový protlak, nebo rajčatovou šťávu, malinko octa, lžičku cukru a osolíme.
  10. Kdo chce, může přidat i opečenou klobásku, dodá vůni a chuť.
zdroj: Jarmila Minxová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.