Fazolová polévka z Velenova
Kopce u Boskovic, dřevěná chaloupka, kachlová kamna, vůně hořícího dřeva i bylinek. I takové jsou naše dnešní apetýtové recepty.
Budete potřebovat:
- fazole
- olivový olej
- červená cibule
- stroužek česneku
- 1 upečená brambora ve slupce
- tymián a rozmarýn (větvičky jen na ovonění, pak vytáhneme)
- vývar z masa
- máslo
- rajský protlak
- sůl
- lžička cukru
- ocet
- opečenou klobásku
Postup:
- Fazole den předem namočíme, několikrát propláchneme čistou vodou.
- Na oleji zpěníme najemno nakrájenou cibulku, česnek jen malinko, aby nezhořkl.
- Přidáme na ovonění tymián a rozmarýn, pak vytáhneme.
- Přidáme fazole a zalijeme masovým vývarem.
- Bez ochucení vaříme, dokud nejsou fazole měkké.
- Na zahuštění oloupeme upečenou bramboru, kterou zvlášť v hrnci rozmixujeme s trochou vývaru.
- Poté polévku bramborou zahustíme – jíška není potřeba.
- Vmícháme pomalu kousek másla.
- Nakonec přidáme rajčatový protlak, nebo rajčatovou šťávu, malinko octa, lžičku cukru a osolíme.
- Kdo chce, může přidat i opečenou klobásku, dodá vůni a chuť.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.