Farské šátečky
Vyzkoušejte recept od Anastázie Rozkové z Velkých Němčic.
Těsto:
350 g hladké mouky
250 g másla
¾ šlehačky
1 žloutek
špetka soli
našlehaný bílek na potření okrajů
Náplň:
¾ kostky tvarohu
trochu krystalového cukru
žloutek
vanilka
citronová kůra
Postup:
1. Ze surovin vypracujeme těsto, ze kterého uděláme váleček a necháme vychladit.
2. Poté váleček rozkrájíme na zhruba centimetrové dílky.
3. Každý rozválíme na delší proužky, na které dáváme připravenou tvarohovou náplň.
4. Okraje potřeme bílkem a nakonec proužky rozdělíme rádýlkem na čtverečky, ze kterých tvoříme šátečky.
5. Klademe na plech a pečeme dozlatova. Ještě teplé obalujeme ve vanilkovém cukru.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.