Eskymo řezy

Eskymo a míša, dva ikonické nanuky, které se staly inspirací pro vynikající moučníky. Pokud jste si na eskymu jako děti pochutnávali, pak jistě víte, že je pro něj charakteristická kokosová chuť. Recept na řezy k s kokosem a čokoládou poslala Emílie Plískalová z Držovic.

Budete potřebovat:

těsto:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek krystalového cukru
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
2-3 lžíce kakaa
2 vejce

krém:
500 ml mléka
2 kokosové pudinky
125 g másla
dle chuti cukr
1 kelímek zakysané smetany

na dokončení:
rybízová marmeláda
čokoláda

Postup:

1. Suroviny na těsto smícháme a pečeme na vymazaném a moukou vysypaném plechu asi 20-30 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

2. Z pudinkových prášků, mléka a cukru uvaříme hustý pudink a necháme vychladnout.

3. Máslo o pokojové teplotě utřeme s cukrem a po lžících přidáváme pudink a zakysanou smetanu.

4. Korpus potřeme rybízovou marmeládou a poté krémem. Dáme vychladit a poté postříkáme čokoládou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.