Encyklopedie dějin Brna má zálusk na historii spolků i staré mapy, už teď je největším zdrojem informací o městě

24. leden 2023

K osmdesáti tisícům hesel v Internetové encyklopedii dějin Brna přibydou další. Jedinečná databáze informací o moravské metropoli se letos zásadně rozroste. Stále však vzniká díky nadšení odborníků v jejich volném čase. Podobný tým se nepodařilo dát dohromady ani městům, která do projektu chtěla dát velké sumy.

Ve vysílání Českého rozhlasu Brno připravované okruhy prozradila vedoucí tvůrčího týmu brněnské encyklopedie Irena Loskotová. Databáze příští rok oslaví dvacet let veřejného fungování a loni se pro ni podařilo získat zásadní podporu města Brna.

Irena Loskotová, Encyklopedie Brna

Brněnská radnice na encyklopedii bude pravidelně přispívat a zázemí vytvořila v Muzeu města Brna, kde kdysi plán na databázi vznikl. „Díky tomu můžeme naplnit naše přání vytvořit nové sekce encyklopedie,“ říká Loskotová. A těmi by měla být historie brněnských spolků a také úzké propojení s mapami včetně těch historických. „Pokud se vše podaří, bude to ještě letos,“ doplňuje.

Autoři nadále budou pracovat jako dobrovolníci. A stále odmítají, aby projekt oceňovaný desetitisíci návštěvníků byl také nosičem reklamy, která by komplikovala jeho čtení.

Brněnská wikipedie? Ne tak docela

Brněnská encyklopedie má v současné době na osmdesát tisíc hesel věnovaných osobnostem, ulicím, událostem, stavbám, sochám či pamětním deskám a školám. Doplňuje ji databáze literatury o Brně a v tuto chvíli dvacet tisíc fotografií ze současnosti a historie Brna.

Jak a kde můžete poslouchat pořad Host Dne na Moravě?

Živě v rádiu od pondělí do čtvrtka v 17:30, ale i zpětně na internetu. Všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Najdete ho na webu Českého rozhlasu Brno, na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci, a také ve všech podcastových aplikacích.

Pro srovnání – česká verze Wikipedie má těch hesel něco přes půl milionu. Označení za brněnskou wikipedii její tvůrce neuráží. „Každý projekt ale funguje jinak,“ zdůrazňuje. I brněnskou encyklopedii tvoří dobrovolníci, ale na rozdíl od wikipedie pocházejí z řad odborníků. Jsou to historici, archiváři a zástupci mnoha dalších profesí včetně třeba fanoušků dopravy. A přidali se k nim i studenti Masarykovy univerzity.

Vše stojí na výborném autorském týmu

Zajímavé je, že z tvůrčího týmu, který encyklopedii před více než dvaceti lety dal základy, nikdo neodešel. Všichni jí zůstali věrní, včetně historiček Mileny Flodrové (ta přispívá i ve svých 88 letech) nebo Miroslavy Menšíkové.

Právě vynikající tým je to, co Brnu mohou jinde závidět. Podobně jako v Brně vznikla podobná encyklopedie například v Hodoníně, Uherském Hradišti, Jihlavě, Ostravě a v Plzni. Všechna tato města mají své encyklopedie postavené na základech a zkušenostech té brněnské. A stále s ní spolupracují.

Naopak byla i velká města, která byla ochotna dát do podobného projektu až miliony korun. Rozjet se jim ale nepodařil právě proto, že nenašla podobný tým nadšenců, jaký funguje v Brně.

Spustit audio

Související