Dýňový štrůdl

Polévky, kari, koláče nebo třeba noky - to všechno můžete připravit z dýně. Jedna z typických podzimních surovin nabízí spoustu lahodných možností zpracování.

Budete potřebovat

na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 25 g másla
  • 80 ml vody
  • 1 vejce

na náplň:

  • 1 kg dýně hokkaido
  • 300 g ricotty
  • 2 stroužky česneku
  • rozmarýn
  • máslo
  • sekané a strouhané mandle
  • sůl, pepř
  • mletá paprika

Postup:

  1. Z příslušných surovin vypracujeme hladké těsto.
  2. Zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do lednice.
  3. Dýni nastrouháme a česnek nasekáme nadrobno.
  4. Obojí opečeme na másle spolu se sekanými mandlemi.
  5. Dusíme asi 10 minut.
  6. Dochutíme solí, pepřem a paprikou a necháme vychladnout.
  7. Poté smícháme s ricottou.
  8. Čistý ubrus pomoučíme a rozválíme těsto na tenký plát.
  9. Pokapeme máslem a posypeme mletými mandlemi.
  10. Rozprostřeme na ně dýňovou směs a za pomoci ubrusu smotáme.
  11. Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme máslem.
  12. Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
  13. Během pečení ještě několikrát potřeme máslem.

autor: Zuzana Plíšková