Dýňový štrůdl
Polévky, kari, koláče nebo třeba noky - to všechno můžete připravit z dýně. Jedna z typických podzimních surovin nabízí spoustu lahodných možností zpracování.
Budete potřebovat
na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 25 g másla
- 80 ml vody
- 1 vejce
na náplň:
- 1 kg dýně hokkaido
- 300 g ricotty
- 2 stroužky česneku
- rozmarýn
- máslo
- sekané a strouhané mandle
- sůl, pepř
- mletá paprika
Postup:
- Z příslušných surovin vypracujeme hladké těsto.
- Zabalíme do fólie a dáme asi na hodinu do lednice.
- Dýni nastrouháme a česnek nasekáme nadrobno.
- Obojí opečeme na másle spolu se sekanými mandlemi.
- Dusíme asi 10 minut.
- Dochutíme solí, pepřem a paprikou a necháme vychladnout.
- Poté smícháme s ricottou.
- Čistý ubrus pomoučíme a rozválíme těsto na tenký plát.
- Pokapeme máslem a posypeme mletými mandlemi.
- Rozprostřeme na ně dýňovou směs a za pomoci ubrusu smotáme.
- Přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme máslem.
- Pečeme při 180 stupních asi 30 minut.
- Během pečení ještě několikrát potřeme máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.