Dýňoví skořicoví šneci
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Budeme potřebovat:
55 g másla
60 g cukru
půl lžičky soli
220 g dýňového pyré
1 vejce
550 g hladké mouky
cca půl hrníčku vlažné vody
balíček sušeného droždí
lžíce cukru
trochu oleje
Dále si připravte:
50 g změklého másla
cca 120 g hnědého cukru
skořice
mletý zázvor
muškátový oříšek
Postup:
1. V hrníčku smícháme vodu, lžíci cukru a droždí, necháme vzejít kvásek.
2. V misce promícháme vejce, cukr, sůl, dýni a roztopené máslo. Hladkou mouku nasypeme do mísy, přidáme kvásek a dýňovou směs. Důkladně vypracujeme lepivější těsto.
3. Vyklopíme do mísy vymazané olejem, olejem potřeme i těsto na povrchu. Pod utěrkou necháme kynout asi 1,5 hodiny.
4. Poté na pomoučené ploše rovnoměrně rozválíme a potřeme máslem a posypeme směsí hnědého cukru, skořice, zázvoru a muškátového oříšku.
5. Srolujeme a rozkrájíme cca na 14 šneků. Ty poklademe do vymazaného pekáčku tak, aby byly „spirálou“ nahoru jeden vedle druhého. Necháme ještě asi půl hodiny kynout.
6. Pečeme na 175 stupňů asi půl hodiny. Necháme povychladnout a můžeme ozdobit cukrovou polevou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?