Dýňové pirožky

Dýňová sezóna pořád ještě nekončí! Jestli s dětmi vyřezáváte dýni, dužinu upečte a udělejte z ní pyré. Podle receptu Zuzky Plíškové pak můžete upéct tyhle výborné pirožky.

Budete potřebovat:

250 g hladké mouky
200 g zakysané smetany
2 vejce
50 ml oleje
sůl

náplň:
250 g dýňového pyré
půl kelímku ricotty
česnek
pažitka
sůl,pepř

Postup:

1. Z mouky, smetany, vajec, oleje a soli zaděláme těsto (dle potřeby mouku přidáváme).

2. Necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.

3. Poté rozválíme natenko a vykrajujeme kolečka.

4. Na ně klademe lžičkou směs z dýně, ricotty, prolisovaného česneku, nasekané pažitky a soli s pepřem, přehneme a okraje těsta dobře přitlačíme vidličkou.

5. Vaříme v osolené vodě asi 5 minut.

6. Poté ještě pirožky z obou stran opečeme na pánvi.

7. Podáváme s opečenou cibulkou.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.