Dýňové pirožky
Dýňová sezóna pořád ještě nekončí! Jestli s dětmi vyřezáváte dýni, dužinu upečte a udělejte z ní pyré. Podle receptu Zuzky Plíškové pak můžete upéct tyhle výborné pirožky.
Budete potřebovat:
250 g hladké mouky
200 g zakysané smetany
2 vejce
50 ml oleje
sůl
náplň:
250 g dýňového pyré
půl kelímku ricotty
česnek
pažitka
sůl,pepř
Postup:
1. Z mouky, smetany, vajec, oleje a soli zaděláme těsto (dle potřeby mouku přidáváme).
2. Necháme alespoň půl hodiny odpočívat v lednici.
3. Poté rozválíme natenko a vykrajujeme kolečka.
4. Na ně klademe lžičkou směs z dýně, ricotty, prolisovaného česneku, nasekané pažitky a soli s pepřem, přehneme a okraje těsta dobře přitlačíme vidličkou.
5. Vaříme v osolené vodě asi 5 minut.
6. Poté ještě pirožky z obou stran opečeme na pánvi.
7. Podáváme s opečenou cibulkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.