Dýňové knedlíky
Polévka, kari nebo koláč - to všechno můžete uvařit či upéct z dýně. A my vám dnes přidáme další nevšední dýňovou inspiraci.
Budete potřebovat:
- 500 g dýňové dužiny
- 250 g celozrnného pečiva z předešlého dne (bagetek či housek)
- 200 ml mléka
- 3 lžíce rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 2 lžíce krupice
- 1 lžíce škrobové moučky
- sůl, pepř
Postup:
- Dýni upečeme nebo podusíme doměkka a rozmačkáme na kaši.
- Pečivo nakrájíme na kostičky, zalijeme vlažným mlékem a necháme asi čtvrt hodiny stát.
- Pak smícháme s dýňovým pyré.
- Přidáme vejce, krupici, škrobovou moučku a rozpuštěné máslo.
- Osolíme a opepříme a důkladně promícháme.
- Namočíme si ruce do studené vody a tvarujeme knedlíky.
- Opatrně je vkládáme do vroucí osolené vody a vařme asi 15-20 minut.
- Servírujeme ke smetanovým omáčkám nebo omáčkám z kořenové zeleniny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.