Dýňové čatní
Na Mikuláše jsou každoročně obdarováváme hlavně děti. My to dnes ale v Apetýtu uděláme obráceně a podarujeme samotného Mikuláše a jeho družinu. A přinášíme recept na jeden takový jedlý dárek, kterým můžete překvapit.
Budete potřebovat:
- 1 dýně hokkaido
- 3 červené cibule
- 150 g třtinového cukru
- 250 ml vinného octa
- kousek zázvoru
- tymián
- špetka chili
- sůl, pepř
Postup:
- Dýni rozpůlíme, zbavíme semínek a nakrájíme na kostky.
- Nahrubo nakrájíme také cibuli a zázvor.
- Dýni, cibuli, zázvor a tymián dáme do hrnce, přidáme cukr, 250 ml vody a vinný ocet spolu s 1 lžičkou soli a přivedeme k varu.
- Vaříme asi 45 minut až hodinu.
- Jakmile je směs dostatečně hustá a dýně měkká, dochutíme solí, pepřem a chili a rozdělíme do čistých skleniček.
- Zavíčkujeme a obrátíme na 15 minut dnem vzhůru.
- Podáváme k sýrům nebo pečenému masu.
Samozřejmě při poměru jednotlivých surovin se řiďte hlavně vlastní chutí, chili můžete třeba přidat anebo naopak úplně vynechat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.