Dva recepty na povidla bez cukru

Recept na hrušková a švestková povidla z trouby nabídla posluchačům Věra Hotařová ve čtvrtek 19. září.

Hrušková povidla bez cukru pečená v troubě

Suroviny:
Na 1 kg zralých hrušek 4 g mořské soli, jablečný ocet

Příprava:
Hrušky zbavíme jadřinců a poklademe na plech ve vysoké vrstvě. Neloupeme. Osolíme - na 1 kg ovoce 4 g mořské soli. Pokapeme jablečným octem.

Pečeme v troubě na 80 -100°C, nejlépe přes noc. Počítáme s tím, že se hodně tekutiny odpaří.

Hmotu pak můžeme ještě rozmixovat. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.

Povidla bez cukru pečená v troubě

Suroviny:
Asi 5 kg zralých švestek, slivovice, rum

Příprava:
Švestky vypeckujeme, dáme do hlubšího plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů.

Přibližně po hodině pečení je promícháme, pak ještě za půl hodiny. Asi za 4 hodiny jsou povidla hotová – tedy všechna voda se z nich odpaří a hmota je hustá.

Plníme do skleniček, povrch zalijeme troškou slivovice nebo rumu a zavíčkujeme nebo zavážeme mokrým celofánem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.