Dva recepty na povidla bez cukru
Recept na hrušková a švestková povidla z trouby nabídla posluchačům Věra Hotařová ve čtvrtek 19. září.
Hrušková povidla bez cukru pečená v troubě
Suroviny:
Na 1 kg zralých hrušek 4 g mořské soli, jablečný ocet
Příprava:
Hrušky zbavíme jadřinců a poklademe na plech ve vysoké vrstvě. Neloupeme. Osolíme - na 1 kg ovoce 4 g mořské soli. Pokapeme jablečným octem.
Pečeme v troubě na 80 -100°C, nejlépe přes noc. Počítáme s tím, že se hodně tekutiny odpaří.
Hmotu pak můžeme ještě rozmixovat. Horké plníme do sklenic, zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout.
Povidla bez cukru pečená v troubě
Suroviny:
Asi 5 kg zralých švestek, slivovice, rum
Příprava:
Švestky vypeckujeme, dáme do hlubšího plechu a vložíme do trouby vyhřáté na 170 stupňů.
Přibližně po hodině pečení je promícháme, pak ještě za půl hodiny. Asi za 4 hodiny jsou povidla hotová – tedy všechna voda se z nich odpaří a hmota je hustá.
Plníme do skleniček, povrch zalijeme troškou slivovice nebo rumu a zavíčkujeme nebo zavážeme mokrým celofánem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.