Dva recepty na mátový likér
Tip z receptáře bylinářky Jarky Divílkové nabídla posluchačům čtvrtečního Apetýtu Blanka Kovandová.
Mátový likér I.
Ingredience:
1 litr čerstvých mátových lístků, 350 g cukru, 3 dcl vody a 0,5 l žitné
Postup:
Mátu hodíme do vroucí vody a asi 15 minut mírně vaříme. Tekutinu přecedíme přes plátno, poté odvar svaříme s cukrem do rozpuštění a stáhneme. Přidáme žitnou. Přelijeme do čisté láhve a můžeme přidat i snítku čerstvé máty a pevně uzavřeme.
Tento likér můžeme použít v zimě do čaje na zahřátí, v teplých dnech pak se sodovou vodou a citrónem pro osvěžení.
Mátový likér II.
Ingredience:
3 hrsti jemně nasekané čerstvé máty, 0,25 litru vody, 200 g cukru, 0,25 litrů vodky
Postup:
Mátu vložte do sklenice se širokým hrdlem, zalijte alkoholem, uzavřete a nechte stát 4 dny na slunci. Pak přefiltrujte a alkohol doplňte vychladlým cukerným roztokem, promíchejte a slijte do lahve.
Užívejte spíše ze zdravotních důvodů při žaludečních nevolnostech, nadýmání a nechutenství.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
![tajuplny_ostrov.jpg tajuplny_ostrov.jpg](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/dc6840ce882ec3bac8e628bfab9f5bc9.jpg?itok=MGjKRqj7)
![](https://brno.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/6515d334428e57ce276151baa6fa5313.jpg?itok=m8R2tATO)
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.