Dva recepty na mátový likér

Tip z receptáře bylinářky Jarky Divílkové nabídla posluchačům čtvrtečního Apetýtu Blanka Kovandová.

Mátový likér I.

Ingredience:
1 litr čerstvých mátových lístků, 350 g cukru, 3 dcl vody a 0,5 l žitné

Postup:
Mátu hodíme do vroucí vody a asi 15 minut mírně vaříme. Tekutinu přecedíme přes plátno, poté odvar svaříme s cukrem do rozpuštění a stáhneme. Přidáme žitnou. Přelijeme do čisté láhve a můžeme přidat i snítku čerstvé máty a pevně uzavřeme.

Tento likér můžeme použít v zimě do čaje na zahřátí, v teplých dnech pak se sodovou vodou a citrónem pro osvěžení.

Mátový likér II.

Ingredience:
3 hrsti jemně nasekané čerstvé máty, 0,25 litru vody, 200 g cukru, 0,25 litrů vodky

Postup:
Mátu vložte do sklenice se širokým hrdlem, zalijte alkoholem, uzavřete a nechte stát 4 dny na slunci. Pak přefiltrujte a alkohol doplňte vychladlým cukerným roztokem, promíchejte a slijte do lahve.

Užívejte spíše ze zdravotních důvodů při žaludečních nevolnostech, nadýmání a nechutenství.

autor: Blanka Kovandová