Dva recepty na bezový sirup

Recepty podle bylinkářky Jarky Divílkové představila v Apetýtu ve čtvrtek 6. září Blanka Kovandová.

Bezový sirup na posílení imunity

Potřebujeme:
2 litry plodů bezinek, 1 litr vody, 2 kg cukru a sáček kyseliny citronové nebo 3 citróny nakrájené na kolečka

Postup:
Plody černého bezu necháme v 1 litru vody mírně vařit asi 15 minut a necháme odstát do druhého dne. Druhý den směs opět mírně ohřejeme a přepasírujeme přes sítko a potom ještě přes plátno. Přidáme 2 kg cukru a kolečka citrónů bez pecek nebo kyselinu citrónovou. Mírně uvedeme do varu a hned odstavíme. Plníme do lahví vypláchnutých alkoholem a uložíme v chladu. Užívá se lžička 2x denně na posílení imunity. Vhodné i pro děti.

Bezový sirup s alkoholem

Potřebujeme:
2 litry plodů černého bezu, 1 litr vody, 1 kg cukru, 0,5 litru lihu (vodky atd...), 2 lžíce uvařené instanční kávy

Příprava:
Vymačkanou šťávu ze 2 litrů bezových plodů zalijeme 1 litrem vody a asi jednu hodinu mírně povaříme. Přidáme 1 kg cukru, rozvaříme a stáhneme z plotny. Přidáme alkohol a 2 lžíce uvařené rozpustné kávy. Tento bezový sirup „pro dospělé“ podle paní Divílkové pomáhá na bolavá záda a další neuralgické obtíže.

autor: Blanka Kovandová