Dušené červené a zelené zelí
Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.
Dušené červené zelí
Suroviny:
máslo nebo sádlo
jedna větší hlávka zelí, nakrouhaná
jedna cibule
jedno nakrájené jablko
deci červeného suchého vína
půl deci červeného vinného octa
špetka skořice, mletého hřebíčku a kmínu
dvě lžíce cukru
sůl, pepř
Postup:
1. V hrnci rozehřejeme sádlo nebo máslo a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibulku.
2. Promícháme se zelím, a jablkem. Přidáme zbytek ingrediencí a dusíme pod pokličkou doměkka.
Dušené zelené zelí
Suroviny:
jedna střední hlávka zelí, nakrouhaná
jedna cibule
máslo
lžíce nastrouhaného zázvoru
2-3 stroužky česneku
kelímek smetany ke šlehání
sůl, pepř
Postup:
1. Cibuli nakrájíme a česnek nadrobno nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo nebo sádlo a opékáme doměkka.
2. Přidáme zázvor, promícháme a nakonec přodáme zelí.
3. Vaříme asi 20 minut, dokud zelí nezměkne.
4. Nakonec přidáme smetanu a pod pokličkou na mírném plameni vaříme dalších 10 minut.
5. Dochutíme solí, pepřem a vaříme odkryté, abychom vyvařili přebytečnou tekutinu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.