Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem

Buchtičky se šodo (omáčka z vína a žloutků) nebo s vanilkovým krémem se už dnes v domácnostech připravuje méně, a to je škoda. Pojďme si tento recept oblíbený ze školních jídelen připomenout.

Budete potřebovat

na buchtičky:

  • 250 g hladké mouky
  • špetka soli
  • 100 ml vlažného mléka
  • 15 g droždí
  • 1 vejce
  • 35 g cukru
  • 35 g másla
  • citrónová kůra

 na krém:

  • 2 žloutky
  • 250 ml mléka
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 20 g škrobové moučky
  • 80 g cukru
  • vanilka

Postup:

  1. Moukou prosejeme do mísy a uprostřed uděláme důlek.
  2. Do něj rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, zlehka promícháme s moukou a necháme zakryté asi 20 minut kvasit.
  3. Máslo rozpustíme a povychladlé rozmícháme s cukrem, vejcem a citonovou kůrou.
  4. Přidáme spolu se solí v mouce a uhněteme hladké těsto.
  5. Mísu zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
  6. Těsto znovu zlehka prohněteme a tvoříme z něj válečky, které rozkrájíme na zhruba 3 cm dlouhé kousky.
  7. Z každého uděláme kuličku, kterou vždy namočíme v rozpuštněmém másle a klademe těsně vedle sebe do vymaštěného pekáčku.
  8. Pečeme při 200 stupních, zhruba po 15 minutách znovu potřeme máslem a dopékáme dozlatova.

  1. Na krém smícháme smetanu s mlékem.
  2. 1/3 dáme do misky a zbylou část do rendlíku. Do něj přidáme také vanilku a cukr a zahříváme.
  3. K menší části mléka se smetanou přidáme žloutky a škrobovou moučku a důkladně rozmícháme.
  4. Jakmile se mléko začne vařit, snížíme plamen, odebereme dvě lžíce a přimícháme je ke žloutkové směsi.
  5. Tu poté vlijeme pomalu a za stálého míchání do rendlíku.
  6. Mícháme dokud směs nezhoustne a poté stáhneme z plotny.
autor: Zuzana Plíšková