Dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Buchtičky se šodo (omáčka z vína a žloutků) nebo s vanilkovým krémem se už dnes v domácnostech připravuje méně, a to je škoda. Pojďme si tento recept oblíbený ze školních jídelen připomenout.
Budete potřebovat
na buchtičky:
- 250 g hladké mouky
- špetka soli
- 100 ml vlažného mléka
- 15 g droždí
- 1 vejce
- 35 g cukru
- 35 g másla
- citrónová kůra
na krém:
- 2 žloutky
- 250 ml mléka
- 250 ml smetany ke šlehání
- 20 g škrobové moučky
- 80 g cukru
- vanilka
Postup:
- Moukou prosejeme do mísy a uprostřed uděláme důlek.
- Do něj rozdrobíme droždí, zalijeme vlažným mlékem, zlehka promícháme s moukou a necháme zakryté asi 20 minut kvasit.
- Máslo rozpustíme a povychladlé rozmícháme s cukrem, vejcem a citonovou kůrou.
- Přidáme spolu se solí v mouce a uhněteme hladké těsto.
- Mísu zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
- Těsto znovu zlehka prohněteme a tvoříme z něj válečky, které rozkrájíme na zhruba 3 cm dlouhé kousky.
- Z každého uděláme kuličku, kterou vždy namočíme v rozpuštněmém másle a klademe těsně vedle sebe do vymaštěného pekáčku.
- Pečeme při 200 stupních, zhruba po 15 minutách znovu potřeme máslem a dopékáme dozlatova.
- Na krém smícháme smetanu s mlékem.
- 1/3 dáme do misky a zbylou část do rendlíku. Do něj přidáme také vanilku a cukr a zahříváme.
- K menší části mléka se smetanou přidáme žloutky a škrobovou moučku a důkladně rozmícháme.
- Jakmile se mléko začne vařit, snížíme plamen, odebereme dvě lžíce a přimícháme je ke žloutkové směsi.
- Tu poté vlijeme pomalu a za stálého míchání do rendlíku.
- Mícháme dokud směs nezhoustne a poté stáhneme z plotny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.