Drožďová polévka s drožďovými knedlíčky
Jak se vaří na farmě? Na otázku odpoví pondělní recepty. Dnes vás zveme do Senetářova na Blanensku, na malou farmu Petry Kuncové.
Budete potřebovat:
- 2 cibulek
- česnek
- mrkev
- petržel
- pórek
- 2 lžíce sádla
- 3 lžíce mléka
- 2 kostky droždí
- 2 vejce
- majoránka
- strouhanka
- hovězí vývar nebo bujón
Postup:
- Nakrájíme cibulku, osmahneme dozlatova.
- Poté nakrájíme petržel a mrkev a přidáme k cibulce a dvě minuty osmahneme, pak přidáme rozdrobené droždí.
- Mícháme do jemné kaše.
- Pak přidáme rozklepnuté vejce a umícháme míchanici.
- Až má směs hrudky, tak do ní vmícháme vodu nebo vývar.
- Mícháme, aby se to nepřilepilo ke dnu.
- Osolíme, opepříme (můžeme přidat i libeček, pokud nemáme vývar nebo bujon) a necháme vařit.
- Připravíme knedlíčky.
- Nakrájíme cibulku i česnek a lehce osmahneme na sádle.
- Dále přidáme rozdrobené droždí a jakmile se utvoří kaše, směs odstavíme a vmícháme mléko.
- Po vychladnutí dáme vajíčko, petrželku, majoránku a promícháme se strouhankou, aby nám vznikla hustá směs na knedlíčky.
- Vytvarujeme knedlíčky, které vaříme v polévce asi 15 minut.
- Můžeme ještě dosolit či dopepřit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.