Drobenkový rybízový koláč

Další recept, ve kterém využijete ovoce ze zahrádky, je drobenkový rybízový koláč. Ale ne tak obyčejný, na něj totiž potřebujete kromě náplně jen drobenku. A to jen lehce vylepšenou o skořici a prášek do pečiva.

Budete potřebovat:

drobenka:

400 g polohrubé mouky

250 g másla

100 g cukru

1/2 prášku do pečiva

skořice

náplň:

400 g rybízu

250 g smetany ke šlehání

15 g škrobové moučky

50 g cukru (nebo podle chuti)

Postup:

1. Z mouky, másla, cukru, prášku do pečiva a skořice připravíme drobenku, kterou rozdělíme na dvě poloviny.

2. Jednu rozprostřeme na dobře vymazaný plech s vyšším okrajem a přitlačíme.

3. Dáme zhruba na 10 minut do trouby vyhřáte na 165 stupňů a poté necháme krátce vychladnout. Smetanu vyšleháme, přidáme cukr, škrobovou moučku a rybíz.

4. Rozprostřeme na předpečený základ, posypeme druhou částí drobenky a dáme do trouby na dalších 30 minut.

5. Před krájením necháme lehce vychladnout.

autor: Zuzana Plíšková