Drážďanská štola

Recept, který nabídla Marcela Antošová v Apetýtu vysílaném ve středu 7. listopadu.

Potřebujeme:
500 g hladké mouky, 250 g másla, 250 g rozinek,150 g kandované pomerančové a citronové kůry, 125 g cukru,125 g cukru moučky na posypání, 100 ml mléka, 1 žloutek, 2/3 kostky droždí, lžíce rumu, lžička citronové kůry, 1/2 lžičky soli, špetka muškátového oříšku

Postup:
V hrnku s vlažným mlékem rozmícháme droždí se lžící cukru a lžící mouky a necháme vzejít kvásek. 250 g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, rozinky, kandovanou citronovou a pomerančovou kůru a 4/5 kostky másla utřeného se žloutkem a rumem. Posléze zalejeme mlékem a vzešlým kváskem.

Těsto mícháme vařečkou, dokud se nezačne lepit, pak přisypeme zbylou mouku. Rukama vypracujeme do polotuha těsto.Těsto něcháme na teplém místě vykynout asi hodinu. Pak těsto rozválíme na pomoučeném válu na plát velký asi 30 x 40 cm. Kratší okraje zahneme směrem ke středu, delší přehneme do dvou třetin z každé strany tak, že se okraje na středu překrývají asi jednou třetinou.

Štolu přendáme na plech s papírem na pečení, střed promáčkneme po délce hranou dlaně a necháme na teplém místě kynout asi 20 minut. Pečeme v troubě předehřáté na 165 stupňů asi 50 minut.

autor: Marcela Antošová