Dostavba městského okruhu v Brně začne s ročním zpožděním. Cestující čeká tramvajová výluka

Skoro o rok později, než původně měla, začne dostavba Velkého městského okruhu Brna v Žabovřeské ulici. Ředitelství silnic a dálnic s Brnem a stavebními firmami podepsali smlouvu, na základě které má čtypruhová silnice a nová tramvajová trať v tunelu fungovat od roku 2024.

Silničáři v Žabovřeské ulici pracují už dva roky. S druhou etapou mají začít do konce listopadu. Zatím dělníci pracovali hlavně na mostu, který vede přes Žabovřeskou ulici a prakticky spojuje směry do Bystrce, Pisárek a Královopolského tunelu. Postavili taky první úsek čtyřpruhové silnice, na ten teď navážou a dokončí ho směrem k Pisárkám.

Tím pádem do léta 2024 zmizí takzvaný brněnský špunt, kvůli kterému se v místě denně tvoří kolony. Denně tudy projede asi 40 tisíc aut. Tyto vozy budou do konce stavby jezdit i nadále v zúžení vždy jedním pruhem v každém směru. Do konce roku se pro auta otevře alespoň už hotový čtyřpruhový úsek od Kamenomlýnského mostu ke Kníničské.

Výluka jedničky na dva roky

Kvůli rozšíření silnice bude nutné posunout tramvajovou trať do tunelu pod Wilsonovým lesem. Ražba začne až příští rok. V lednu by měla začít výluka tramvají linky 1 – a to v úseku zhruba mezi Pisárkami a Komínem. Mezi centrem Brna a Bystrcí proto budou jezdit tramvaje přes ulici Veveří a Žabovřesky, výluka potrvá dva roky.

Čtěte také

Ražba tramvajového tunelu s sebou obnáší i jednu kuriozitu, což je obnova cihlové kaple svatého Antonína, která u trati pod Wilsonovým lesem nyní chátrá. Po její opravě bude nově zasvěcená i svaté Barboře, patronce tunelů a Brno tak bude mít celorepublikově první tramvajový tunel s vlastní kaplí.

Roční zpoždění

Stavební firmy byly vybrané už na začátku roku, ovšem k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže se odvolal slovenský podnikatel s firmou, která o zakázku nikdy neusilovala. Její námitky ovšem u antimonopolního úřadu uspěly, silničáři tedy vypsali soutěž na stavební firmy znovu s upravenými požadavky. V novém tendru vyhrálo sdružení tří stejných firem jako dřív, teď ale podaly o skoro 90 milionů korun vyšší nabídku. Dohromady tak dostavba okruhu v Žabovřeské ulici vyjde na dvě a půl miliardy korun.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související