Český unikát. Brno bude mít tramvajový tunel se svou vlastní kaplí

15. duben 2019 14:45

Stavba tramvajového tunelu v Pisárkách souvisí s rozšířením velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici. První práce začaly vloni a trvat mají do roku 2022.

Kaple svatého Antonína u Žabovřeské ulice v Brně

V Brně vznikne vůbec první tramvajový tunel v Česku, který bude mít svou vlastní kapli. Skoro husarský kousek se podařil tamním dopravním nadšencům. Požádali biskupa, aby zchátralou kapli svatého Antonína u Žabovřeské ulice zasvětil i svaté Barboře - patronce důlních staveb. Kaple totiž stojí u budoucího tunelu pro tramvaje vedle vznikajícího velkého městského okruhu. Brněnské biskupství teď potvrdilo, že s neobvyklým nápadem souhlasí. Je to úžasná náhoda, protože při tom projektování se ukázalo, že v místě portálu toho budoucího tunelu hned vedle stojí kaple, která má velkou historickou hodnotu.           

A je to kaple svatého Antonína Paduánského, jak dál vypráví generální ředitel dopravního podniku Miloš Havránek. Novogotická modlitebna z červených cihel je řadu let zdevastovaná. Nevede k ní bezpečná cesta. Jedině jít pěšky po tramvajových kolejích, anebo se slanit z vysokého srázu, pod kterým stojí a který se pomalu sesouvá. Památku v houští vlastní město a zavázalo se, že ji opraví a lépe zpřístupní. Což zaměstnance dopravního podniku vedlo k ojedinělému nápadu, upřesňuje Vítězslav Žůrek. 

„Protože ke každému tunelu by měla být patronka, tedy svatá Barbora jako patronka důlních a hornických děl a neočekávaných událostí. A protože brněnské tunely, které jsou v provozu, svou patronku svatou Barboru mají, tak nás šotouše – čily fandy dopravy – napadlo spojit dvě v jedno,“ uvedl Žůrek.

Svatý Antonín nebo Barbora? Brno může mít první tramvajový tunel s kaplí i patronkou

Kaple svatého Antonína v Brně

Kaple svatého Antonína je památkově chráněná novogotická stavba z 19. století v Brně u ulice Žabovřeské. Stojí v místech, kde do tří let vznikne tunel pro tramvaje. Dopravní nadšenci chtějí, aby patronka tunelů svatá Barbora na stavbu dohlížela právě z opuštěné kaple, kterou město nechá opravit.

A nápad kolegů kvituje i jejich šéf Havránek. „Mně se ta inciativa moc líbí. Vzešla od kolegů, kteří mají na starosti přípravu a spolupráci na té stavbě, protože investorem celé té stavby velkého městského okruhu je Ředitelství silnic a dálnic a spoluinvestorem je město. Takže já jsem z té iniciativy nadšený,“ neskrýval Havránek. Dopravní nadšenci proto letos požádali, aby brněnský biskup Vojtěch Cikrle rozšířil patrocinium této kaple. Tedy aby se jednoduše řečeno svatá Barbora nastěhovala ke svatému Antonínovi. S myšlenkou uspěli, jak přikyvuje mluvčí brněnského biskupství Martina Jandlová, když cituje z biskupova dopisu.  

„Pan biskup s radostí přivítal snahy o rekonstrukci městské kaple v Pisárkách a přivítal také radostně iniciativy, které vedou k jejímu obnovení. Bude to kaple svatého Antonína a svaté Barbory a podle přání investorů má být příležitostně využívaná k bohoslužbám za řidiče, oběti dopravních nehod a podobně,“ citovala Jandlová. 

Stavba tramvajového tunelu v Pisárkách souvisí s rozšířením velkého městského okruhu v Žabovřeské ulici za dvě a půl miliardy korun. První práce začaly vloni a trvat mají do roku 2022.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související