Svatý Antonín nebo Barbora? Brno může mít první tramvajový tunel s kaplí i patronkou

Kaple svatého Antonína je památkově chráněná novogotická stavba z 19. století v Brně u ulice Žabovřeské. Stojí v místech, kde do tří let vznikne tunel pro tramvaje. Dopravní nadšenci chtějí, aby patronka tunelů svatá Barbora na stavbu dohlížela právě z opuštěné kaple, kterou město nechá opravit.

Ke kapli nevede žádná bezpečná cesta. Stojí pod vysokým skalnatým srázem. Od rušné silnice ji oddělují stromy, takže skoro ani není vidět. Člověk se k ní musí vydat pěšky, a to podél tramvajových kolejí.

Kaple svatého Antonína u Žabovřeské ulice v Brně

„Tramvajová trať bude odsunuta směrem dále od řeky,“ říká dopravní nadšenec a vedoucí investic Dopravního podniku města Brna Vítězslav Žůrek. Na místě současných kolejí povede čtyřproudá silnice a tramvajová trať se přesune do skály. „Vznikne tramvajový tunel o délce asi čtyři sta metrů. Ústí tunelu, takzvaný jižní portál, bude přímo u kaple,“ dodává Žůrek.

Kaple má čtvercový půdorys, je postavená z červených cihel. Každý pátý řádek od základů ke střeše je pak nabarvený na černo. Kaple nemá dveře, části zdiva jsou rozpadlé a uvnitř není nic jiného než odpadky na zemi, stěny poškrábané většinou sprostými nápisy.

Uvnitř kaple svatého Antonína - kaple nemá dveře, části zdiva jsou rozpadlé, skrz krov prosvítá světlo

„Kaple je značně zdevastovaná, je za ní dokonce i skalní sesuv, ale v rámci projektu se počítá s její kompletní rekonstrukcí včetně sanace svahu a zřízení přístupové cesty, schodů ze svahu dolů od Masarykovy čtvrti.“

Svatá Barbora je patronkou důlních staveb, tedy i tunelů. Ty bývají obvykle opatřené její soškou. „Tunely v Brně tu ochranu svaté Barbory mají, takže nás – dopravní nadšence napadlo spojit dvě věci v jednu. Pokud by bylo přistoupeno k patrociniu svaté Barbory v tomto případě, tak by se jednalo o první tramvajový tunel, který bude mít svou kapli, se svou patronkou svatou Barborou.“

Kaple svatého Antonína u Žabovřeské ulice

Dopravní nadšenci o tom neoficiálně jednali se zástupci brněnského biskupství. S žádostí se musí oficiálně obrátit na brněnského biskupa Vojtěcha Cikrleho. Jak říká mluvčí biskupství Martina Jandlová: „Teoreticky v tomto případě by bylo možné o tom reálně uvažovat, že by to patrocinium mohlo být rozšířené. Pokud se kaple bude rekonstruovat, tak se může znovu požehnat, a tím by se vlastně uvedla do provozu.“

O záměru ví zástupci Brna i silničářů. Ti na velkém městském okruhu v Žabovřeské ulici pracují od loňska. Stavbu za celkem dvě a půl miliardy korun by měli mít hotovou do tří let.

Pohled od kaple svatého Antonína na ulici Žabovřeskou
autor: Tomáš Kremr
Spustit audio

Související