Dopravní podnik nechá veřejnost navrhnout vzhled nových tramvají v barvách Brna

Cestující hromadnou dopravou v Brně můžou do konce února ovlivnit, jak budou vypadat nové tramvaje. Jedenačtyřicet nových vozů začnou letos v dílnách sestavovat technici brněnského dopravního podniku. Vnější vzhled tramvají zpracují podle nejoblíbenějšího návrhu, který lidé firmě pošlou.

Na webu projekt150, který firma používá k propagaci letošního výročí sto padesáti let od fungování MHD ve městě, si lidé stáhnou šablonu tramvaje, do které mohou svůj návrh zakreslit. Grafická podoba musí splňovat několik pravidel. Zájemci musí používat pouze barvy města Brna, tedy červenou a bílou. Návrh nesmí zasahovat do oken a musí taky počítat s tím, že na voze budou umístěná povinná značení jako logo města, dopravního podniku, nebo evidenční čísla.

Lidé mohou své návrhy přihlašovat do konce února. Ty potom probere vedení dopravního podniku a finalisté postoupí do veřejného hlasování na internetu. O vítězi bude rozhodnuto 1. dubna. „Na začátku dubna spustíme druhou fázi, tedy výběr jednotného názvu tramvají. Do 14. dubna budou lidé moci zasílat své návrhy, ze kterých opět zvolíme užší výběr a ten dáme k dispozici pro hlasování veřejnosti,“ vysvětluje mluvčí DPMB Hana Tomaštíková. Jednotný název všech jedenačtyřiceti vozů bude známý prvního května.

První dvě tramvaje vyjedou do ulic na konci letošního roku. Dopravní podnik nakoupí komponenty na všechny vozy od Krnovských opraven a strojíren. Dohromady za jednu miliardu a tři sta milionů korun. Brněnští technici pak tuto stavebnici sestaví sami ve svých dílnách. Budou to navíc první klimatizované tramvaje ve městě.

autor: Tomáš Kremr
Spustit audio