Domácí tvaroh

V úvodu dnešního pravidelného setkání nad receptem Apetýtu si něco povíme o jedlých květech – romantická dekorace, ale i ingredience do vaření.

Jakou květinu vybrat z fascinujícího povídání Josefa Maršálka? Sedmikrásky prý nosí štěstí, a navíc léčí. Jsou nabité tříslovinami, minerálními látkami a obsahují spoustu vitaminu C. Pomůžou vám od nachlazení, kašle a zahlenění. Působí hojivě a protizánětlivě. Osvědčily se při zánětech ledvin a močových cest. 

A jaké krásy umí sedmikráska v kuchyni? Květy a listy báječně chutnají v salátech. Chutný a zdravý je i čaj z kvítků, léčivé účinky má také sedmikráskový sirup. Čerstvé květy můžete pojídat jen tak, přidat je do polévek nebo jimi posypat chleba s tvarohem. A tady se nabízí originální typ do kuchyně na výrobu domácího tvarohu.

Budete potřebovat:

  • 1 litr mléka
  • 1 lžíci octa

Postup:

  1. Směs zahřejete na 90 °C, ihned odstavíte z plotny.
  2. Mléko necháte vysrážet a pak scedíte přes řídký cedník vyložený plátnem.
  3. Tvaroh si labužnicky v silné vrstvě natřeme na čerstvý chleba a posypeme květy sedmikrásek.