Dnes bych si výkon, který v Brně udělali před 177 lety, zopakovat netroufl, říká anesteziolog

8. únor 2024

Éterovou narkózu podali v Brně pouhých 111 dnů po Bostonu. Krátce po Vídni, dříve než v Praze. Co změna přinesla a proč už se neužívá?

Miloš Chobola je vedoucím anesteziologem anesteziologicko-resuscitační kliniky Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Výkon, který jeho předchůdci provedli před 177 lety, považuje za zlom. „Největším problémem do té doby bylo, že ty výkony byly absolutně bolestivé. S tím souvisely i následky pro pacienty, z dnešního pohledu naprosto neakceptovatelné,“ říká.

Brno se přiřadilo k místům, kde použili novou metodu jako jedni z prvních na světě. Je k tomu potřeba přičíst i to, že od prvního použití v Bostonu musely informace dorazit přes oceán. A přesto to bylo po pouhých 111 dnech, dříve než v Praze. Narkózu dostala žena, které bylo třeba amputovat ruku.

anesteziolog Miloš Chobola

Přesto by si expert tehdejší výkon zopakovat netroufal. Zlomová metoda měla rizika. Bylo potřeba s minimálním vybavením balancovat mezi dostatečným uspáním a naopak tím, že by mohla velká dávka připravit pacienta o život. První operace včetně narkózy trvala pět minut, což dnes nezabere ani příprava. „Dnes by to byla hodina, hodina a půl,“ dodává lékař.

Jak se od té doby narkóza změnila? Jaký vývoj ji ještě může čekat? A proč s její volbou souvisí i takový detail, jako jestli se pacientovi dělá špatně na kolotoči? Poslechněte si rozhovor s Milošem Chobolou.

Spustit audio

Související