Vojenský historik: Francouzští vojáci v bitvě u Slavkova nešidili stravu ani v polních podmínkách

1. prosinec 2022

Před 217 lety, 2. prosince 1805 v ranních hodinách začala proslulá bitva u Slavkova. Zapojilo se do ní 90 tisíc vojáků spojeneckých armád Rakouska a Ruska a 70 tisíc Francouzů.

„Brno Francouzi obsadili již 19. listopadu a armády se tehdy rozložily v pomyslném trojúhelníku. Na jihu to bylo u obcí Kobylnice a Telnice, na severu u Tvarožné. Jednalo se o jedno z největších bojišť u nás,“ vysvětluje vojenský historik z Univerzity obrany a člen Československé napoleonské společnosti Tomáš Řepa.

Tomáš Řepa, Československá napoleonská společnost

Jak vypadal všední život ve vojenských táborech? Vedle přípravy na bitvu museli vojáci někde spát a něco jíst. „Napoleonská armáda byla elitní sílou, byla na vrcholu, velice dobře vybavená. Podle toho vypadaly i tábory. Vojáci bydleli v plátěných stanech a řešili tři základní potřeby. Sehnat jídlo, uvařit si ho a pokud možno se v klidu vyspat bez rizika prochladnutí. Tehdy v prosinci bylo kolem nuly a ležel sněhový poprašek,“ popisuje základní komfort vojenského tábora Řepa.

Zimní ošetřovna

V samotné bitvě pak jela na plné obrátky polní ambulance a chladné počasí, které v prosinci roku 1805 panovalo, mělo i své výhody. „Když je voják zraněn v mrazivém počasí, v případě krvácení či sepse je postup zranění pozvolnější. Bylo tak víc času na záchranu. Někteří vojáci byli schopni přežít průstřel hlavy, různá neuvěřitelná zranění, amputace. Muži tehdy byli velmi fyzicky zdatní. Dostali loknout silného alkoholického nápoje a pak se řezalo. I dvoukolák na odvoz zraněných vojáků z bitevního pole je výdobytkem napoleonských válek,“ říká v Apetýtu Tomáš Řepa.

Vysoká gastronomie i v polních podmínkách

V čase, kdy se nebojovalo, se shánělo jídlo. Pokud vázla dodávka menáže, museli se vojáci obstarat sami – většinou na úkor místních obyvatel, pro které byla přítomnost vojsk velkou pohromou.

Podle Tomáše Řepy obzvlášť francouzští vojáci nešidili stravu ani v polních podmínkách. „Francouzi si vždycky zakládali na gastronomii a požitkářství a přeneslo se to i do vojenských táborů. Vojáci si zajímavé recepty předávali mezi sebou a jednotka byla hrdá na své šikovné kuchaře, kteří z mála dokázali skoro zázraky. Ostatně právě pařížský kuchař Nicolas Appert na popud Napoleona vyrobil v roce 1809 první konzervu.“

Bitva u Slavkova - pěchota v palebném postavení

Na slavkovském bojišti padlo v roce 1805 přes 21 tisíc lidí. Letošního programu Austerlitz 2022, jehož zlatým hřebem je tradičně rekonstrukce velké bitvy, se zúčastní minimálně tisíc vojáků v dobových uniformách. 

Proč byl Napoleon oblíbený mezi řadovými vojáky? Vyskytovaly se ve vojenských táborech ženy? A kolik stojí kopie uniformy napoleonského vojáka? Poslechněte si Apetýt s Jarkou Eliášovou.

autor: Jarka Eliášová
Spustit audio