Dal bhat tarkari
V apetýtových receptech otevíráme další seriál, který nás zavede na netradiční místa. Zavítáme do Nepálu a začneme nepálským národním jídlem.
Dal bhat tarkari jí Nepálci většinou dvakrát denně, dopoledne a odpoledne. Například při dlouhé jízdě autobusem bývají naplánované zastávky u restaurací, kde je už navařeno a cestující se tam mohou během krátké doby najíst.
Dal – čočková polévka:
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2 čajové lžičky mletého koriandru
- 2 čajové lžičky mletého římského kmínu
- 1 čajové lžička kurkumy
- 1 nadrobno nakrájená cibule
- 1 hrnek nakrájených rajčat
- 1 hrnek červené čočky
- 4 hrnky vody
- trochu nakrájené nati koriandru
- sůl a pepř podle chuti
Na oleji opražíme koření, cibuli, rajčata, přilijeme vodu a přidáme čočku. Vaříme, až je čočka měkká.
Bhat – rýže:
- 2 hrnky rýže
- 4 hrnky vody
Uvaříme rýži.
Tarkari – vegetariánské kari:
- 1 polévková lžíce mletého koriandru
- 2 čajové lžičky mletého kmínu
- 3 polévkové lžíce oleje
- 1 drobně nakrájená cibule
- 3-4 jemně nakrájené stroužky česneku
- ½ čajové lžičky jemně nakrájeného zázvoru
- 2 nakrájená rajčata
- 1 květák rozdělený na růžičky
- 1 hrnek vody
- trochu nakrájené nati koriandru
- sůl a pepř podle chuti
Na oleji opražíme koření, přidáme vodu, cibuli, česnek, zázvor, rajčata, květák a vaříme do změknutí.
Bramborové kari:
- 6 brambor
- 1 čajová lžička kurkumy
- 1 čajová lžička kari
- 1 čajová lžička mletého koriandru
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 2 -3 hrnky vody
- sůl
Ve vodě uvaříme brambory spolu s kořením, vodu necháme vyvařit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.