Cuketové recepty od posluchačky

Cuketové recepty od posluchačky Apetýtu M. Hořecké, které doporučila ve vysílání v pátek 10. srpna Marcela Vandrová.

Cuketová buchta
250 g cukru, 350 g polohrubé mouky, 3 vejce, 1 lžička skořice, 2 dcl oleje. 1 prášek do pečiva, 50 g mletých ořechů, trochu rozinek, 400 g strouhané olopané cukety bez středu.

Vše řádně promícháme, dáme do pekáče vyloženého pečícím papírem a pečeme 25 - 35min.

Výborná pomazánka na topinky nebo pod maso - cuketa po čínsku
1,5 kg dužiny cukety, 3 lžíce sádla, 6 středních cibulí, 1 palička česneku, 1 lžička zázvoru, 1 lžička pálivé papriky, několik lžic sojové omáčky, 2 malé rajčatové protlaky.

Osmažíme na sádle drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhanou cuketu, koření, na plátky nakrájený česnek a dusíme asi 30 minut.
Nakonec přidáme protlak. Plníme do skleniček a sterilujeme.

autor: Marcela Vandrová

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.