Cuketové lívanečky s jogurtem
Je pravda, že z cukety nám většinou vycházejí jídla slaná, tentokrát to ale nebude ten případ. Cuketa má tu výhodu, že nemá sama o sobě výraznější chuť, což se k receptu na lívanečky skvěle hodí.
Budete potřebovat:
- 1 hrnek nahrubo nastrouhané cukety
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 2 vejce
- skořice
- špetka soli
- vanilka
- 2 - 3 lžíce třtinového cukru
- 250 g bílého jogurtu
- ovoce/marmeláda/šlehaný tvaroh na dokončení
- V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, sůl a skořici.
- Žloutku rozkvedláme s cukrem a jogurtem.
- Přimícháme mouku.
- Z bílků usleháme tuhý sníh a přidáme do těsta.
- Nakonec vmícháme cuketu.
- Z těsta poté smažíme na rozpálené pánvi s máslem či jiným tukem z obou stran lívance.
- Podáváme s ovocem, marmeládou, šlehaným tvarohem nebo čokoládovou polevou.
Tip: Kdybyste zatoužili po slaných lívancích, stačí vynechat cukr, vanilku a skořici a přidat trochu soli. Můžete je pak použít třeba jako přílohu k omáčkám a masovým směsím.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.