Crostoli – italské „boží milosti“
Vánoce za námi a půst daleko - to je přesně to období, kdy je povoleno uvolnit opasky a pochutnat si na masopustních dobrotách. V Apetýtu nás čeká týden plný fašankových pochoutek, které možná neznáte.
Budete potřebovat:
- 450 g hladké mouky
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 vejce
- 2 lžíce grappy nebo rumu
- 1 lžíce krupicového cukru
- 1 lžíce strouhané citrónové kůry
- 1 lžíce citrónové šťávy
- vanilka
- 2-3 lžíce studené vody
- olej na smažení
- cukr na obalení
Postup:
- Na pracovní plochu dáme prosátou mouku.
- Uprostřed uděláme důlek a do něj rozklepneme vejce, přidáme alkohol, olej, citrónovou kůru a šťávu a cukr s vanilkou.
- Konečky prstů směs propracováváme tak, aby se postupně spojila.
- Těsto pak jemně prohněteme, aby bylo hladké a elastické.
- Rozdělíme na čtyři části, které zabalíme do sáčků a necháme odpočívat asi hodinu.
- Pak vezmeme těsto, pomoučíme a lehce rozválíme a protáhneme asi 3x strojkem na nudle (těsto průběžně překládáme, v závěru by mělo být tenké asi 1,5 mm).
- Nakonec ho rozřežeme rádýlkem na proužky, které smažíme asi 3 minuty v rozpáleném oleji.
- Necháme okapat na papírových utěrkách a pocukrujeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.