Čokoládový dort s červenou řepou

Vyzkoušejte recept od naší redaktorky Zuzky Plíškové. Poslouchejte recepty Apetýtu každý všední den po 10. hodině.

Korpus:
130 g hladké mouky
2 až 3 lžíce kakaa
lžička jedlé sody
špetka soli a vanilky
2 menší vejce
125 ml oleje
150 g cukru krupice
170 g uvařené červené řepy (cca jedna střední řepa)

Čokoládový krém:
300 g hořké čokolády
kelímek smetany ke šlehání

Postup:
1. V míse smícháme mouku s kakaem, vanilkou, solí a sodou.

Čokoláda, sladké, kakao (ilustrační foto)

2. Uvařenou řepu rozmixujeme, nebo nastrouháme na jemném struhadle a zašleháme vejce, olej a cukr. Do řepné směsi zapracujeme mouku.

3. Těsto vylijeme do vymazané a moukou vysypané formy a pečeme asi 30 až 40 minut při 180 stupních. Necháme vychladnout a připravíme si náplň.

4. Do misky nalámeme čokoládou a v rendlíku zahřejeme smetanu těsně pod bod varu.

5. Čokoládu zalijeme horkou smetanou a mícháme, dokud nevznikne hladká jednolitá směs. Necháme vychladnout při pokojové teplotě.

6. Pokud chceme použít jako náplň, tak korpus rozřízneme a potřeme částí krému (můžeme potřít i marmeládou), přiklopíme a potřeme korpus ze všech stran zbytkem čokoládové smetany.

7. Necháme přes noc odpočinout v lednici.

Čtěte také

autor: Zuzana Plíšková