Čočkový salát

Čočku propereme pod tekoucí vodou, přebereme a uvaříme v osolené vodě na skus. Každou čočku vaříme zvlášť

Pokud jste propásli čočku na Nový rok, tak vězte, že máte ještě pořád více než 300 dnů na to to napravit. Pravděpodobnost, že díky ní se nás budou držet peníze, je totiž po celý rok asi stejná.

Budete potřebovat:

  • 200 g hnědé čočky
  • 600 ml zeleninového vývaru
  • citrónová kůra
  • bobkový líst
  • tymián
  • 1 stroužek česneku
  • 1 červená cibule
  • 250 g cherry rajčátek
  • 1 okurka
  • rukola
  • koriandr
  • hladkolistá petrželka

na zálivku:

  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1-2 lžičky citrónové kůry
  • 100 ml olivového oleje
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • 1 stroužek česneku
  • 1 lžička medu
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Čočku uvaříme doměkka v hrnci ve vývaru spolu s drceným česnekem, tymiánem a bobkovým listem.
  2. Po uvaření vodu slijeme a vyndáme koření.
  3. Dle potřeby osolíme.
  4. Suroviny na zálivku dáme do zavařovací skleničky, zavřeme a protřepeme.
  5. Cibuli, rajčata a okurku nakrájíme a dáme do mísy.
  6. Přidáme čočku, případně i na kostičky nakrájený balkánský sýr a promícháme spolu se zálivkou.
  7. Nakonec přidáme nasekanou petrželku a koriandr a pokrájenou rukolu.
  8. Servírujeme vychlazené.