Čočkový salát
Pokud jste propásli čočku na Nový rok, tak vězte, že máte ještě pořád více než 300 dnů na to to napravit. Pravděpodobnost, že díky ní se nás budou držet peníze, je totiž po celý rok asi stejná.
Budete potřebovat:
- 200 g hnědé čočky
- 600 ml zeleninového vývaru
- citrónová kůra
- bobkový líst
- tymián
- 1 stroužek česneku
- 1 červená cibule
- 250 g cherry rajčátek
- 1 okurka
- rukola
- koriandr
- hladkolistá petrželka
na zálivku:
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 1-2 lžičky citrónové kůry
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička medu
- sůl, pepř
Postup:
- Čočku uvaříme doměkka v hrnci ve vývaru spolu s drceným česnekem, tymiánem a bobkovým listem.
- Po uvaření vodu slijeme a vyndáme koření.
- Dle potřeby osolíme.
- Suroviny na zálivku dáme do zavařovací skleničky, zavřeme a protřepeme.
- Cibuli, rajčata a okurku nakrájíme a dáme do mísy.
- Přidáme čočku, případně i na kostičky nakrájený balkánský sýr a promícháme spolu se zálivkou.
- Nakonec přidáme nasekanou petrželku a koriandr a pokrájenou rukolu.
- Servírujeme vychlazené.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.