Co patří do lednice a co ne? Babské rady přináší průvodce optimálním skladováním potravin

9. listopad 2023

Dobré skladování potravin prodlužuje jejich životnost. Co můžete dát do ledničky a kterým potravinám bude lépe ve spíži?

Uzeniny, které často skladujete v plastové krabičce s víčkem, vydrží déle čerstvé, pokud k nim přidáte pár neuvařených těstovin.

Rozříznutý citron uchováte několik dnů čerstvý, když ho v lednici položíte na talířek a přikryjete skleničkou.

Skladování v lednici je vhodné pro: jablka, hrušky, broskve, hroznové víno, lesní a zahradní ovoce jako jahody či borůvky. Dále listovou, kořenovou či košťálovou zeleninu.

Co naopak do chladu lednice nepatří? Brambory, cibule a česnek, rajčata, lilek, paprika, okurka, zázvor nebo exotické ovoce – mango, ananas či banány. Těm svědčí spíže nebo sklep.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.