Citrónový koláč pod peřinou
Darujte svým blízkým sladké potěšení! Vyzkoušejte tento Recept od Zuzky Plíškové.
Suroviny:
150 g hladké mouky
3 lžíce cukru
špetka kypřícího prášku
vejce
90 g změklého másla
Připravte si taky:
250 g krupicového cukru
30 kukuřičného škrobu
4 žloutky
šťáva ze 4 citrónu a kůra zhruba ze dvou
2 lžíce másla
300 ml vody
Budeme ještě potřebovat:
4 lžíce vody
4 bílky
lžička kukuřičného škrobu
150 g cukru
Postup:
Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme měkké máslo a důkladně zpracujeme.

Nakonec zapracujeme vejce a spojíme v těsto. Vtlačíme rovnoměrně do koláčové formy a pečeme při 190 stupních asi 20 minut.
Náplň:
V rendlíku smícháme cukr a škrob. Přidáme žloutky, kůru a šťávu a promísíme metličkou. Dolijeme vodou a zahříváme. Za stálého míchání přivedeme k varu.
Povaříme asi minutu a odstavíme. Přimícháme kousek másla. Nalijeme na korpus a zakryjeme potravinovou fólií. Dáme vychladit.
Sněhové pusinky:
Ve vodní lázní smícháme škrob a vodu. Zahříváme a mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme ze sporáku a zapracujeme bílky a cukr. Vrátíme na plotnu a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.
Odstavíme z plotny a vyšleháme do polotuha, až bude směs dělat špičky. Naneseme sníh na koláč, nejlépe cukrářským sáčkem a pečeme při 180 stupních asi 20 minut, dokud povrch lehce nezhnědne. Necháme asi na 8 hodin vychladit.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?