Citrónový koláč pod peřinou

Darujte svým blízkým sladké potěšení! Vyzkoušejte tento Recept od Zuzky Plíškové.

Suroviny:
150 g hladké mouky
3 lžíce cukru
špetka kypřícího prášku
vejce
90 g změklého másla

Připravte si taky:
250 g krupicového cukru
30 kukuřičného škrobu
4 žloutky
šťáva ze 4 citrónu a kůra zhruba ze dvou
2 lžíce másla
300 ml vody

Budeme ještě potřebovat:
4 lžíce vody
4 bílky
lžička kukuřičného škrobu
150 g cukru

Postup:
Mouku smícháme s cukrem a práškem do pečiva. Přidáme měkké máslo a důkladně zpracujeme.

Citrónový koláč pod peřinou

Nakonec zapracujeme vejce a spojíme v těsto. Vtlačíme rovnoměrně do koláčové formy a pečeme při 190 stupních asi 20 minut.

Náplň:
V rendlíku smícháme cukr a škrob. Přidáme žloutky, kůru a šťávu a promísíme metličkou. Dolijeme vodou a zahříváme. Za stálého míchání přivedeme k varu.

Povaříme asi minutu a odstavíme. Přimícháme kousek másla. Nalijeme na korpus a zakryjeme potravinovou fólií. Dáme vychladit.

Sněhové pusinky:
Ve vodní lázní smícháme škrob a vodu. Zahříváme a mícháme, dokud směs nezhoustne. Odstavíme ze sporáku a zapracujeme bílky a cukr. Vrátíme na plotnu a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí.

Odstavíme z plotny a vyšleháme do polotuha, až bude směs dělat špičky. Naneseme sníh na koláč, nejlépe cukrářským sáčkem a pečeme při 180 stupních asi 20 minut, dokud povrch lehce nezhnědne. Necháme asi na 8 hodin vychladit.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.

Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu

klasika.jpg

Nebojte se klasiky!

Koupit

Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?