Cibulový koláč se slaninou

Koláč pro všechny, jejichž nejoblíbenějším dezertem je klobáska nebo kus uzeného.

Budete potřebovat:

1 balení listového těsta
700 g cibule
250 g slaniny
250 g zakysané smetany
2 vejce
2 lžíce sádla
2 lžíce hladké mouky
kmín
česnek
sůl, pepř

Postup:

1. Těsto rozválíme a vyložíme jím koláčovou formu.

2. Vidličkou ho na několika místech propícháme.

3. Cibuli nakrájíme na půlkolečka a slaninu na kostičky.

4. Na pánvi rozpustíme sádlo a osmažíme na něm slaninou.

5. Pak přidáme cibuli a necháme zesklovatět.

6. Na mírném plameni opekáme asi 10 minut.

7. Vejce rozkvedláme se smetanou, moukou, solí a prolisovaným česnekem a dochutíme pepřem a kmínem.

8. Promícháme s cibulí a slaninou a navrstvíme do formy na koláč.

9. Pečeme při 180 stupních asi 40 minut.

10. Před podáváním necháme lehce vychladnout.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.