Chřestový závin

Chřestová sezóna už je prakticky za dveřmi a je na čase vyzkoušet nové recepty. Tenhle doporučuje naše redaktorka Zuzka Plíšková.

Budete potřebovat:

těsto:
375 g hladké špaldové mouky
cca 200 ml vlažné vody
4 lžíce oleje
špetka soli

náplň:
400 g zeleného chřestu
4 lžíce strouhaného parmazánu
strouhaný tvrdý sýr
1 vejce
cibule
máslo
1/3 kelímku smetany ke šlehání
tymián
sůl, pepř

Postup:

1. Z mouky, oleje, soli a vody připravíme hladké těsto (vodu dle potřeby přidáme).

2. Zabalíme do fólie a necháme v lednici odpočinout.

3. Cibuli nadrobno nakrájíme a na másle necháme zesklovatět.

4. Chřest omyjeme, odřízneme dřevnaté konce a nakrájíme na menší kousky.

5. Společně s tymiánem přidáme k cibuli a krátce restujeme.

6. Parmezán rozmícháme s vejcem a šlehačkou v misce, osolíme a opepříme.

7. Těsto rozdělíme na dvě části, rozválíme, přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a rozprostřeme na něj chřestovou směs, kterou zalijeme smetanou s vejcem a posypeme zbylým sýrem.

8. Srolujeme a dáme péct na 190 stupňů asi na půl hodiny.

9. Během pečení několikrát potřeme rozpuštěným máslem.

autor: Zuzana Plíšková

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.