Chlebový věnec
Příspěvek do dnešního receptáře Apetýtu je snem každého, kdo má rád “vše v jednom”. Do chlebového věnce schováte všechno, co máte rádi. A navíc ho po rozkrájením snadno zabalíte na výlet nebo piknik.
Budete potřebovat:
- 500 g pšeničné chlebové mouky
- 1 kostka droždí
- 300 ml vlažné vody
- 1 lžička soli
- 20 g másla
- 200 g uzeného masa
- 200 g strouhaného sýra
- pórek
- 1 vejce
- sůl, pepř
- kmín
Postup:
1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí.
2. Zalijeme ho trochou vlažné vody, lehce promícháme a zakryté necháme asi 20 minut kynout.
3. Poté přidáme k mouce sůl a zbytek vody a vyhněteme hladké těsto.
4. Zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.
5. Uzené nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi.
6. Přidáme máslo a na kolečka nakrájený pórek. Jakmile změkne, odstavíme z plotny.
7. Těsto rozválíme na obdélníkový plát.
8. Posypeme ho rovnoměrně sýrem (část si dáme stranou) a rozdělíme na něj lžící směs z pánve.
9. Srolujeme, otočíme švem dolů a na plechu vyloženém pečicím papírem oba konce spojíme, aby vznikl věnec.
10. Potřeme ho rozkvedlaným vejcem a posypeme zbytkem sýra a kmínem.
11. Necháme ještě asi 20 minut kynout a poté pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 35 minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.