Chlebový věnec

Příspěvek do dnešního receptáře Apetýtu je snem každého, kdo má rád “vše v jednom”. Do chlebového věnce schováte všechno, co máte rádi. A navíc ho po rozkrájením snadno zabalíte na výlet nebo piknik.

Budete potřebovat:

  • 500 g pšeničné chlebové mouky
  • 1 kostka droždí
  • 300 ml vlažné vody
  • 1 lžička soli
  • 20 g másla
  • 200 g uzeného masa
  • 200 g strouhaného sýra
  • pórek
  • 1 vejce
  • sůl, pepř
  • kmín

Postup:

1. Mouku nasypeme do mísy, uprostřed uděláme důlek a rozdrobíme do něj droždí.

2. Zalijeme ho trochou vlažné vody, lehce promícháme a zakryté necháme asi 20 minut kynout.

3. Poté přidáme k mouce sůl a zbytek vody a vyhněteme hladké těsto.

4. Zakryjeme a necháme asi hodinu kynout.

5. Uzené nakrájíme na kostičky a opečeme na pánvi.

6. Přidáme máslo a na kolečka nakrájený pórek. Jakmile změkne, odstavíme z plotny.

7. Těsto rozválíme na obdélníkový plát.

8. Posypeme ho rovnoměrně sýrem (část si dáme stranou) a rozdělíme na něj lžící směs z pánve.

9. Srolujeme, otočíme švem dolů a na plechu vyloženém pečicím papírem oba konce spojíme, aby vznikl věnec.

10. Potřeme ho rozkvedlaným vejcem a posypeme zbytkem sýra a kmínem.

11. Necháme ještě asi 20 minut kynout a poté pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů asi 35 minut.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.