Chlebová polévka
Dnes si v Apetýtu představíme jídlo, které se z dnešního pohled k adventu a Mikuláši vůbec moc nehodí. Ve skutečnosti k nim ale tato docela skromná polévka patří více než cokoliv jíného.
Budete potřebovat:
- 750 ml vývaru
- 250 ml světlého piva
- 150 g chleba
- 60 g másla
- 1 lžíce mouky
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 žloutky
- 3 lžíce smetany
- petrželka
- sůl, pepř
Postup:
- Máslo rozpustíme na pánvi a opečeme na něj dozlatova na kostičky nakrájený chléb.
- Přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a česnek a po několika minutách zaprášíme moukou.
- Zalijeme vývarem a pivem a dochutíme solí a pepřem.
- Vaříme asi 20 minut a na závěr rozmixujeme.
- Žloutky rozmícháme se smetanou, vlijeme do polévky a ještě krátce povaříme.
- Dle potřeby ještě osolíme a opepříme a na talířích zdobíme nasekanou petrželkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.