Chleba na klacku

U ohně nemusíte u něj sedět jen s tradičním opékaným vuřtem. Může to být třeba chleba na klacku. Někdy se mu říká také had a je populární právě proto, že si ho mohou dát třeba ti, co maso neradi nebo chtějí zkusit něco jiného.

Budete potřebovat:

500 g celozrnné pšeničné mouky

500 g hladké pšeničné mouky

1 balení sušeného droždí

500 ml mléka

100 g tuku na pečení

sůl

chlebové koření

trochu cukru

2 vejce

Postup:

1. Smícháme mouku, droždí, sl a koření.

2. Mléko zahřejeme s cukrem a tukem a ve vlažném rozkvedláme vejce.

3. Přílijeme k mouce a vypracujeme hladké těsto, které necháme zhruba 45 minut kynout na teplém místě.

4. Na pomoučené ploše rozválíme a rádýlkem rozkrájíme na proužky. Ty potom namotáme na klacky a opékáme podobně jako špekáčky nad otevřeným ohněm.

5. Vylepšit je navíc můžete třeba olejem smíchaným s utřeným česnekem, solí a bylinkami

autor: Zuzana Plíšková