Chamula z brambor z Kozojídek
Na Slovácku se jídla připravovala hlavně ze surovin, které si lidé vypěstovali, anebo z toho, co si posbírali v okolí. Důležitou součástí jídelníčku byly tím pádem bylinky, houby, maliny nebo trnky. Hojně se na Slovácku vařilo samozřejmě také ze zelí a brambor.
Budete potřebovat:
- 10 větších brambor
- hladká mouka
- cibule
- sádlo
- sůl
Postup:
- Brambory oloupeme, nakrájíme na plátky a v osolené vodě uvaříme doměkka.
- Vývar z brambor zčásti scedíme a brambory rozmačkáme.
- Přidáme podle potřeby hladkou mouku a trochu vývaru z brambor, až vznikne hustá hmota.
- Pomocí mačkadla na brambory na plotně kaši vymícháme, až začne dělat bublinky (šuškat), aby se mouka provařila.
- Poté necháme ještě chvíli dojít na teple.
- Podáváme se smaženou cibulkou nebo můžeme zapéct v troubě na kachním sádle s česnekem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.