Ceviche de pescado
Dnes si představíme pokrm ze syrových ryb - tedy ceviche (seviče). Je to typické jídlo přímořských oblastí střední a jižní Ameriky.
Pro přípravu je velice důležitý výběr ryby. Musí být čerstvá s čistým bílým masem. Ideální jsou mořské ryby, například treska a halibut. Ze sladkovodních můžete zkusit například pstruha, štiku nebo mladého kapra. Ryba se neupravuje tepelně, ale marinuje se zcela ponořená v limetkové šťávě.
Na Ceviche de pescado budete potřebovat:
- rybí filety
- 4 sladká rajčata
- 1 červená cibule
- 1 svazek zeleného koriandru
- šťáva ze 6 až 8 limetek (dle velikosti)
- sůl a pepř dle chuti
Postup:
- Rybí filety nakrájíme na dvoucentimetrové kousky, vložíme do misky a zalijeme limetkovou šťávou.
- Přiklopíme a dáme na 45 minut do ledničky.
- Maso v limetkové šťávě zbělá, ale zůstane pevné.
- Najemno nakrájíme rajčata, cibuli a koriandr.
- Vše smícháme a přidáme k rybě ve šťávě, nakonec dochutíme solí a pepřem.
- Podáváme ihned.
Ceviche můžou být předkrmem společně s kukuřičnými chipsy nebo se podávají jako hlavní jídlo s tortillami.
Související
-
Salsa pico de gallo a guacamole
V apetýtových receptech pokračujeme v seriálu Mexiko na Moravě. Dnes prozradíme recept na chutnou salsu pico de gallo.
-
Conchinita pibil (vepřové maso po yucatánsku)
Další díl seriálu receptů Mexiko na Moravě. V minulém díle jsme se naučili připravovat kukuřičné tortilly, které jsou základem mexické kuchyně.
-
Tortilla de maíz (kukuřičná tortilla)
Mexiko na Moravě! Co se mexické kuchyně týká, začneme dnes jejím základním kamenem. Tím je samozřejmě kukuřičná tortila, tedy tortilla de maíz.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka