Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami
Česnek je sice společensky opovrhovaný pro své typické aroma, ale v kuchyni je rozhodně nepostradatelný. Pro zimní dny se hodí klasická česneková polévka, která zahřeje a posilní. My pro vás dnes v Apetýtu máme tip na česnekovou pomazánku s tymiánem.
Budete potřebovat:
- 150 g tvrdého sýra (hodí se Eidam, může být i Gouda)
- 180 g majonézy
- 6 stroužků česneku
- 4 lžíce bílého jogurtu
- 4 lžíce kompotu s brusinkami
- tymián (asi 4 lístky)
- sůl
Postup:
- Nejprve nastrouháme najemno tvrdý sýr.
- Oloupeme česnek a následně jej prolisujeme.
- Dále promícháme bílý jogurt s majonézou a už jen přidáme brusinkový kompot a česnek.
- Na závěr ještě vmícháme asi čtyři lístky tymiánu.
- Podle chuti osolíme a necháme odležet v chladu.
- Podáváme s pečivem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.