Červená řepa ve skleněném pekáči

Grilovaná červená řepa s kozím sýrem - příprava a postup

Možná patříte k těm, kteří v dětství od maminky slýchávali větu: „Dej si řepu, to je na krev.“ Maminky se nepletly. Řepa je výborným zdrojem minerálů a vitamínů. Pomáhá snížit krevní tlak, upravuje srdeční puls a posiluje nervový systém.

Budete potřebovat:

  • 1/2 kila syrové červené řepy
  • palička česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce balsamika
  • 1 lžičku medu
  • pár snítek čerstvé rozmarýny (nebo podle chuti sušené)

Postup:

  1. Červenou řepu nakrájíme na kousky, mohou být plátky nebo kostičky.
  2. Položíme do pekáče, přidáme neloupaný česnek, pokapeme hustým balsamikem.
  3. Pak ještě rovnoměrně zakápneme medem a také olivovým olejem.
  4. Pokud máme čerstvou rozmarýnu, tak nasypeme pár snítek.
  5. Pečeme v troubě alespoň hodinu na 170-190 stupňů, dokud není řepa měkká.
  6. Přílohou může být chléb nebo brambor, ale dá se jíst i samotné.

Takto upravená řepa může být i základem na dobrý salát.