Bystřická kyselica

Tradiční recept od Anny Matuchové z Bystřice pod Lopeníkem, z oblasti Východního Slovácka, zazněl ve čtvrtek 22. května.

Suroviny:
2 l vody, 500 g kysaného zelí, 200 g fazole, sušené hříbky, sušené švestky, povidla, 2 brambory, celer, 3 mrkve, 1 petržel, 2 cibule, 5 stoužků česneku, nové koření, bobkový list, pepř, sůl, smetana, mléko, olej, vejce

Postup:
Přes noc si namočíme fazole do vody. Druhý den vyměníme vodu, doplníme na dva litry a dáme vařit.

Přidáme očištěnou zeleninu – celer, mrkev, cibuli,česnek, brambory a sušené hříbky. Dále pak nové koření, bobkový list, sůl a pepř. Sušené švestky nejprve pokrájíme na menší kousky a přidáme do hrnce.

Do dalšího hrnce dáme vařit kysané zelí.

Po uvaření fazolí a zeleniny, přidáme do hrnce uvařené zelí. Pak přidáme cibulovou jíšku (cibule, olej, mouka) a polévku dochutíme lžící povidel. Nakonec přidáme mléko a smetanu. Vše pečlivě promícháme a zapracujeme do polévky.

Pokud se nám zdá polévka málo kyselá, přidává se několik lžící octu.

Na závěr se vmíchá do polévky rozkvedlané vajíčko.